Kirjoitettu maahiset-blogiin joskus ikuisuus sitten- nyt siirtotyömaakohteena tänne.

Olen kai joskus aiemminkin tästä kirjoittanut, mutta se on jäänyt tyngäksi tai ajatuksen puutteeksi.
Se, mikä tämän aiheen taas nosti esille oli tällainen uusi "Koirakoulu", jonka olivat perustaneet aivan alalle osaamattomat ja itsesään aivan hurjia kuvittelevat pikkupennusta lähtien koiran omistaneet mukakouluttajat. Koiran omistaminen tekee siis koirankouluttajan.  Tietenkin saahan kuka vain perustaa mitä vain. Mutta että ihan kaikkia lajeja- laidasta lukien- zadam!
Tai sitten koirakouluttajaksi itseään kutsuvalla on ollut oma koira alle viisi vuotta! Vieläpä sellainen seurakoira!

Tämä vain on ala, jossa kaikki kukat saavat kukkia. Kaikista vain ei ole kouluttajiksi- ei edes heistä, jotka ovat omansa kouluttaneet vaikka miten pitkälle.

Toisaalta sellainen, jolla on synnynäinen taito ajatella ja käsitellä koiraa, voi ilman mitään koiranomikoulutusta olla erinomainen kouluttaja.
Kouluttajalla itselläänkin soisi olevan hieman enemmän sivistystaustaa kuin pelkkä peruskoulu.
Mutta kyllä kouluttaminen vaatii omaa työtä. Vaatii monia satoja tunteja kentällä ja kentän reunalla. Sitten pitää olla vielä se koulutusoaaminekin sisällä.
Lisäksi en arvosta sellaista kouluttajaa, joka ei näe omissa koirissaan mitään vikaa- pelkkää huippua ja huippuakin parempaa. Jos ei tunne edes omaa koiraansa, niin miten voi opettaa muita?

Kyllä tokokouluttajalla pitää olla oma kokemus vähintään voittajaluokassa kisaamisesta. EVL tietenkin olisi suotava kokonaisuuden kannalta. Ainakin, jos aikoo kouluttaa kisamaan tähtäävää koirakkoa. Pitää olla siellä plakkarissa monta tapaa ja monta kokeiltavaa juuri tälle koiralle sopivaa. Ei sellainen, jolla on joku hinkkaamalla saatu aloykkönen ei vain voi osata kouluttaa liikkeitä oikein. En vain usko moiseen. Mutta ehkäpä sekin ihme nähään nähdään. Ei kukaan ja mikään jaksa jauhaa aloliikkeitä vuositolkulla.

Mites hakukoulutus? Jos ei ole ikinä käynyt hakukokeessa, niin miten ihmeessä sitä voi jollekin oikealla tavalla opettaa? Voi tietenkin opettaa monia asioita, muitta miten opettaa kisamaista toimintaa ja valmentaa siihen, jos ei ole mitään omaa kokemusta edes kisatilanteesta. Ei olla edes käyty katsomassa koetta. Se nyt olisi vähin vaatimus muitten kouluttamiselle. Nykymallin HK1 on lähinnä vitsi.
Jälki, FH-jälki, IPO jne. Jo se oma sesse jäljestää makupalajälkeä muutaman sata metriä maksimissaan, niin miten helkutissa osaat opettaa kaiken muun siihen liittyvän? Liinan pidon, kulmat, esineitten molemmat vaihtoehdot. Neuvoa miksi kannattaa opettaa maahanmeno ja milloin sen esineen tuonti. Ongelmat ja niistä eteenpäin meno?
Jos se oma sessuli tarttuu patukkaan ja on kova taistelija, niin onko siitä IPO-koiraksi.

Nuo monelle paikkakunnille perustetut  koulut tarjoavat aika hurjaan hintaan vaikka mitä palvelua.
Yksi niistä on pentutestaus. Jos on vuonna ikuisuus sitten käýnyt jonkun vuoden kestävän peruskoulun jälkeisen mollikoulutuksen, niin ei sillä taidoilla kyllä pitäisi lähteä kenenkään pentuja testailemaan.
Antamaan vielä ihan ohjeita, minkälaisiin perheisiin mikin koira sopisi. Viisiviikkoinen-seitsenviikkoinen on sillä hetkellä jotain- voi olla ettei ole sitä puolen vuoden ikäisenä. Vielä osaamattoman käsissä. Testitaulukko ihan hieno joku netistä kopsattu. Mutta kuulostaa hienolle ja antaa niin osaavan kuvan.

Onnksi oma seuraava pentuni ei ole mikään sellainen, jota testataan tai siltä vaaditaan liikoja. Sen on vain lupa ihan luvalla olla ERInomaisen kaunis ja ehkä tehdään tokon alo/avo-luokka, tai sitten ei. Joku muu rodunomainen koulutus kylläkin tietenkin ja ihan käyttötarkoituksen mukainen toiminta. Mutta ei mitään muuta, eikä mitään pakkopullaa.
Pentutestit ovat rahastusta ja myyntikikka. Hyvä kasvattaja, joka todella seuraa pentuja aktiivisesti tietää niiten ominaisuuksia ilman testejäkin.
Jos testaisin tai haluaisin testatun pennun, sen testaajankin pitäisi olla asiantuntija. Ei mikään huuhauilija.

Tosi huvittavaa on, että joka pentu on sellainen huippupentu, joka ei sovi aloittelijalle hyvä harrastuskoira tulevaisuudesssa sitä ja on tätä. Täyttä fuulaa ja höpöhöpöä.
Kävin vähän katselemassa- nyt marraskuun lopussa 2012- aikanaan  sellaisia testattuja huippupentuja. Mitä sieltä sitten onkaan tullut? Ei juuri kummoistakaan- muutama LT-hylsy, pääosalla ei niin mitään ja kuitenkin kyseessä oli ehdottomasti vuosisadan ellei nyt ihan paras, mutta vähintäänkin toiseksi paras pentue.
Pentueessa vain ei voi olla kaikki yhtä hyviä ja yhtä hienoja ja yhtä sitä ja tätä. Siellä on pakko olla variaatioita- kuten aina kaikissa populaatioissa. Jos kasvattaja kehuu tasapaksua pentuetta- se ei vain pidä paikkaansa. Paitsi, jos ne ovat tasapaksusti yhtä huonoja.;P
Koiranettiä selailemalla voi katsella pentueet ja ei siellä ole kovinkaan monta, jossa joka huipputestattu on sitten loistanut  edes yhdessä lajissa - puhumattakaan monen lajin taitajista.

HUOM! Osa on kirjoitettu 1.5 vuotta sitten, joten en ehkä tarkoita juuri sinua. Poimin  vain vanhoista sellaisia, jotka jotenkin tulevat aktuelliksi juuri nyt tai ovat  muuten jotenkin kiinnostavaa juttua.

Muuten yksi pieni huomio on tässä tullut esille. Pohdimme, että miten voi olla liikkeenohjaaja olematta tokon koulutusohjaaja? Onko sääntö muuttunut? Ennen piti olla ensin ohjaaja, suorittaa kaikki ohjaukset ja sitten kouluttautua liikkuriksi. Nyt mennään näköjään toisin päin.
Kennelliitto antanee vastauksen tähänkin.



Mutta jatketaan sitä koulutuskysymystä ja pentutestausta...jatkan tästä vielä nyt , kun moni asia on muuttunut ja moni polkee paikallaan.